kristallinlägg

Kristallbröllop heter det visst när ett par varit gifta i femton år. Sprängd Anka! och jag kommer förmodligen inte att fira 15 år ihop så därför firar vi nu då detta inlägg är bloggens femtonde. Detta ska göras genom ännu en kristallklar redogörelse av min omvärld (hoho).

Tyvärr är jag så trött att jag faktiskt tyckt att mitt jobb varit helt okej idag. Vilket kanske kommer att ha inflytande över den jobbansökan jag ska skriva idag, som jag inte orkade skriva förra veckan. Man kan ju tycka att helgen som varit skulle ha gett mig energi för en hel månad framöver men nej.

Det var nämligen en jättehärlig helg uppe i Stockholm hos min farbrors fina familj. En tur till Norrtälje, vilket innebar strosande och inhandlande av två gröna Höganäs-koppar (gammal produktion), en skogspromenad för att leta svamp (inte för mig, jag hade fullt upp med att försöka att inte halka på vitmossan - vilket jag gjorde ändå), och ett massivt chips-och-dipp-ätande från min sida. Chips och dipp är bland det godaste jag vet. Det känns så lyxigt att äta både chips och dipp. Tror att det är någon gammal kvarleva från barndomen. Var typ 24 när jag insåg att det inte behöver vara världens festligaste fest för att man ska få äta chips. Tack Matilda för den insikten.

Hur som helst, när det började stekas svamp i köket var jag tvungen att slita mig från skålarna på verandan. Jag kände mig som han från Solens mat när jag hade huvudet ovanför stekpannan och bara andades in aromerna.

Recept för en fantastisk lukt- och smakupplevelse:
Stek kantareller i vitlök och smör.
Andas in.
Blanda i grädde och rör ned allt i pasta tillsammans med parmesan och ruccola.
Ät!

Å, bara att tänka på det här ger mig energi! Ska tänka på det hela eftermiddagen.

Åt även gott kött och äppelkaka. Och drack mycket gott vin. Farbror tror att vinet var anledningen till att han var trött under söndagen men vi andra vet ju att det var de ändrade reglerna i Plump (kortspel som jag var skeptisk till men som var kul) som blev för mycket för honom.



Längtar till nästa gång vi ses! <3


sentimental fredag

Några timmar kvar på jobbet innan jag letar upp Pierre på tåget som tar oss till Stockholm. Dags för den årliga traditionen familjehelg hos farbror, faster och kusinerna och den är väldigt efterlängtad. Mysigt när vi syskon trängs (nåja) ute i lilla stugan och sen blir omhändertagna med en massa god mat, roliga aktiviteter och härligt sällskap.

Vi får se vad helgen bjuder på den här gången. Inte regn bara håller jag tummarna för. Men det spelar inte så stor roll, skulle bara kunna sitta och titta på er allihop en hel helg och så mår man bra. Får nästan en tår i ögat nu.

Och får nästan en tår i ögat när jag tänker på att Tove flyttar härifrån under helgen. Kommer sakna lyxen att ha dig så nära vännen! Men det är bra att du flyttar till rätt stad så jag kan samla flera av mina vänner på ett och samma ställe. 


Om jag skulle ta och rycka upp mig lite med ett päron? Ja, det gör jag!

och guldet går till...

...min vän Shanis!
Motivering: "Genom sina många och kloka kommenterar på Sprängd Anka! bidrar Shanis till ett givande forum i bloggosfären, där även den lilla människan kommer till tals. Shanis bygger, genom sin närvaro på Sprängd Anka!, upp en stark längtan till att möta personen bakom avataren 'Shanis' på riktigt. Det gör henne till en redig vinnare."

(Resa kommer att planeras i början på nästa vecka så att Shanis kan emottaga sin guldmedalj någon gång under hösten. Prisutdelning kommer att ske i (ett förhoppningsvis höstvackert) Stockholm.)

Grattis kära du önskar Sprängd Anka! <3

rapedidaj

I badrummet i morse hade jag en låtsasdiskussion med ett par av mina kollegor där jag argumenterade mot deras "skämt" som t ex "Kvinnor kan inte köra bil!", och jag kom på ett par bra grejer tyckte jag. Redan under lunchen fick jag användning av mina nya argument. Se där!

Igår var jag och Tove på Myrorna och kikade runt. Hörde plötsligt en röst som ropade högt MADRE. En tjej med blått hår och knasiga kläder var glad för att hennes mamma hittat typ dr martens som matchade håret och byxorna. Mamman bar på ett litet barn som jag tyckte hon höll lite ovanligt. Kunde det vara så att...jo hon gick och ammade barnet inne på Myrorna. Var tvungen att kolla lite extra. Visste inte vad jag skulle tycka. Är det ok eller inte att amma så där väldigt offentligt? Sa inget till Tove för jag visste inte hur jag skulle förhålla mig till det. Jag vill tycka att det är helt ok samtidigt som min första reaktion var att "nämen...man ser ju hennes bröst".

.....Nu har jag bestämt mig för att det var helt ok, nä väldigt bra! Bröst ska inte alltid sexualiseras. Bra gjort mamman!

Ikväll ska jag plåga mina stackars benhinnor med ett litet löppass. Sen plåga hjärnan med att skriva jobbannons. Fast hjärnan tycker det kul att springa i Pildammsparken och benhinnorna tycker om att sitta stilla vid datorn, så då får de ju bytas av lite med varandra, känna på bådas sidor så att säga.

oinspirerad men det börjar vända...

Mitt jobb är inte det direkt mest krävande arbetet som finns på denna jord, inte heller i denna stad och, inte heller på denna arbetsplats. Jag skulle nog kunna utnämna mitt arbete till det minst krävande bland alla jag jobbar med. Inget ont om arbetsplatsen eller kollegorna men mitt jobb är verkligen urtråkigt. Det är tråkigt för att det aldrig händer någonting och det har fantasktiskt nog blivit ännu mer händelsefattigt efter semestern. Och när det väl händer något så är det oftast så tråkigt att jag nästan inte önskar att jag fick på mig de här arbetsuppgifterna. Om det inte vore för mina kollegor, även om jag då och då undrar om vi är från samma planet, så skulle jag inte stå ut. Nu gör jag det, mycket tack vare dem. Och så har vi ju den här fiiiiiinaaaaaaaanskriiiiiiiiiiiiiiiisen att tänka på.

Jag vill byta jobb. Men det är svårt, väldigt svårt. Och det är inte lätt att efter en dag med noll inspiration komma hem och bli inspirerad att skriva fantastiska ansökningsbrev. Men nu har jag två små små halmstrån att sträcka mig efter, något som kan hålla inspirationen uppe. Om jag bara skriver två fantastiska ansökningsbrev.

De två senaste lördagarna har jag varit på fest där det har befunnit sig för mig okända människor. Vad ska man göra med dem? Jo det självklara naturligtvis: nätverka. Det har jag gjort och jag känner mig duktig (och även social och trevlig). Även om jag inte använder mig av de två i mitt lilla lilla nätverk och även om det inte kommer leda någonstans alls så känner jag att jag tar för mig och visar intresse för min framtida arbetssituation. Det gör mycket för psyket. Åtminstone för ett par dagar.

herregud vad trött jag är

Åh jag är så trött, så trött. Och på jobbet är det så segt, så segt. Men tröstar mig med att jag kan sova på bussen hem. Somnade på bussen till jobbet imorse och det är rätt så skönt. Fast imorse när jag vaknade till fattade jag inte var jag var och tyckte det var sådär kul att komma på att jag skulle jobba. Nackdel med att somna på bussen.

En annan nackdel är om jag gör nån konstig grej medan jag sover. Har flera gånger drömt att jag ätit en baguette med isbergssallad och sen vaknat av att jag tagit en stor tugga i luften. Undrar om någon har sett mig göra det någon gång? Måste ju se så sjukt roligt ut... Fattar inte varför det alltid är en baguette med isbergssallad? Som om jag någonsin har köpt eller kommer köpa en baguette innehållandes endast isbergssallad. Ruccola - kanske, men isberg nej.

Läste att min lägga-ut-sin-blogg-på-Facebook-battlemotståndare Markus ska äta kräftor ikväll, blev väldigt sugen på det och har nog övertalat Pierre att sörpla kräftsaft senare. Gött! Blir nog även att träffa Tove och Lill-Arne för Malmöfestvalens sista kväll också. Ser ut att bli en bra fredagskväll, bara jag får min nap på bussen hem. Ööö måste lämna tillbaka skor från Zara, två gånger har jag använt dem och de är redan slitna. Fy!


nåomenskulltateåflytttåhåkerendanbyn

Min farmor är född och uppvuxen i den lilla byn Borgvattnet, ca 10 mil från Östersund. Borgvattnets invånare är till antalet...inte så många. Borgvattnet består av ca en kilometer väg med två mindre vägar som sticker ut från den. Ungefär. Vid den stora vägen ligger Affär'n. Trots att byn är så liten så har den enormt mycket som har satt den på kartan. Allra kändast är Spökprästgården som ofta dyker upp i listor över där det spökar mest i Sverige men Borgvattnet har även fostrat Borgvattnets "i särklass mest kända person", handlaren Erik Brännholm. Så här står det om honom på Borgvattnets hemsida (japp det finns en sådan): "Hans auktioner på festplatsen Eriksberg, ibland med Jockmocks Jocke som dragplåster, blev vida kända tillställningar." När jag var runt tio år uppfördes en staty i trä till Brännholms ära, I was there and saw it all.

Nu är Borgvattnet på tapeten igen! DN redovisar nämligen idag var i Sverige som svenskarna är kyrkligast. Och jo, det visar sig att Borgvattnet har flest medlemmar i förhållande till befolkningens storlek. Lite konstigt tycker jag, eftersom farmor berättat att när hon var i kyrkan med sin syster i somras så var där bara de två, prästen och kantorn. Fin sång blev det tydligen ändå.

det är bara att hälla i sig lite girl power, så får du makt lilla vän

Dagens fel:
Så trevligt DN att ni har skrivit en artikel om de "mäktigaste damerna" som just nu ligger på er hemsida! Så trevligt också att ni med två feta ord valt att beskriva vad det är artikeln handlar om: Girl Power.

Girl Power??

På förstasidan illustreras artikeln av de fyra kvinnorna Tarja Halonen, Queen Elizabeth, Michelle Obama och Angela Merkel (den sistnämnda är den som "vann"). Det är tidningen Forbes som har rankat 100 av världens kvinnor med mest makt och det vänder jag mig verkligen inte emot. Ranka på bara!


Men DN allvarligt, Girl Power? Jo den där Angela Merkel har väl lite skinn på näsan va? Tarja Halonen, lite Pippi Långstrump-känsla över henne och de har ju båda rött hår! VD:ar och styrelseordföranden på några av världens största och mest kända företag, jo kvinnorna på dessa poster har nog allt lite ginger-, sporty-, posh- och babyegenskaper.


Dagens rätt (eller snarare gårddagens):
Att kammaråklagare Rolf Hillegren slutar jobba med sexualbrott.
Efter att ha sagt: "När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse." , ja då har man liksom förbrukat sitt förtroende. Även om det tydligen var bestämt redan innan den lilla "grodan" att Roffe inte skulle arbeta med den här typen av brott så är det oerhört glädjande att han blir väck väck väck.

Vi avslutar med ett litet festligt citat till tycker jag, från allas vår rättskaffens man som förklaring till varför han sa som ha sa: "Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker".


hyllning till läkemedel

Känner nu att förra inlägget var kanske lite för bittert, jag har faktiskt kommit på att min medicin mot migrän även funkar till viss del mot den här odefinierbara huvudvärken. Så därför har jag kommit på en sång som hyllar denna medicin!

(Melodi: Imse vimse spindel)

Imse Vimse Maria
tar en Panocod*
Ner faller pillret
spolar gråten bort
Upp stiger solen
torkar bort all värk
Imse Vimse Maria
klättrar upp igen


* Panocod heter medicinen som innehåller bl a paracetamol och kodein. Kodein är tydligen populärt bland vissa kretsar i södra USA där det tas som nedåttjack. Jag blir också ganska lugn och medgörlig efter Panocod. Om jag skulle bli rånad med Panocod i kroppen skulle jag väl ba jaja what evvvver.

varning: bitterheten flödar!

Enligt min kära vän Shanis infaller Marias internationella tycka-synd-om-mig-dag den 2:a december (eller är det november?). Detta datum fastställdes efter att jag klagat lite väl mycket över allt och ingenting. Men idag är det den 18:e augusti (för övrigt en ganska röd dag: 18 lila-blå, tisdag röd, augusti röd) och jag måste få klaga lite.

Jag har ofta ont  huvudet. Det har jag haft sen början av tonåren kanske. Migrän utvecklades typ i gymnasiet. Förr kunde jag inte göra något när jag fick ont, nu har jag medicin som hjälper ganska bra. Är också inne på min andra kur av akupunktur, som jag tror hjälper fint. Om inte annat så hjälper den mig att slappna av. Så migränen känns som att den är under kontroll. Hurra. 

Under de två senaste åren har dock en märklig spänningshuvudvärk intagit en plats i min huvudknopp. Som gör mig väldigt illamående och som jag inte vet hur jag ska bemästra. Har svårt att hitta värktabletter som hjälper och får bara ta paracetamol pga mina kassa njurar som blir ännu kassare av medicin som inte hjälper mer än placebo någon timme... 
Bitter är bara mitt förnamn idag!

- Hej, Klago Mur det är jag det!

Å huvudvärk om du visste hur mycket tid och energi jag lagt på dig, hur många aktiviteter som uteblivit pga på dig. Skulle du då inte skämmas? Leta dig tillbaka till den sten du kommer ifrån? För jag orkar fan inte med dig.

malmöfestivalens första dag!

Dagens fel:
Anti-Malmöfestival-åsikter.
Idag startar Malmöfestivalen, en festival fylld med många olika aktiviteter (se Dagens rätt). Men det finns röster lite här och var som haaaatar Malmöfestivalen, som tycker att den ska bort. Jaja alla har väl rätt att ha en åsikt och även yttra den men argumenten till varför den ska bort är en aning märkliga. Här är som jag ser det de två huvudargumenten:
- "de e bara bonder och white trash som kommer in till malmu och dricker uul"
- "jag har tröttnat på att det har varit samma sak i tio år nu och därför vill jag inte ha den kvar"

Okej. Att du bara ser människor, bönder eller inte, som bara sitter och dricker öl, kan det ha något med att göra att DU också bara sitter och dricker öl? Kan det vara så att du inte tar del av alla de aktiviteter som finns och därför hamnar du i ett öltält (som tydligen har tagits bort i år?) och där ser du människor som du betraktar som white trash och mindre värda? Som också, liksom du, har missat alla andra grejer och aktiviteter som finns på festivalen. Och som bara sitter och dricker öl. Möjligen äter langos också.

Sen, om du har gjort samma sak i tio år, kanske druckit öl i samma öltält, kanske köpt samma kängurukött som året innan, ja då är det ganska naturligt att du tröttnat. Men vet du! Det finns fler invånare än du i Malmö. Jodå, så är det faktiskt. Det finns andra människor med andra åsikter än du, som kanske upplever festivalen för första gången, eller andra gången som jag. Som kanske inte köper kängurukött och öl men som gillar alla gratis (!) spelningar och att staden lever upp. Men visst, att ha åsikten att "om inte jag vill då vill ingen annan heller", det är nog ett givande synsätt.


Dagens rätt: asiatisk kycklingsoppa med bröd
Malmöfestivalen.
Tänk dig att gå runt i stad som är färgglad, full med människor, spelningar med till exempel bob hund, Thåström, artister från England och USA och en massa andra, konst, poesiutdelning, stand up, och mycket mer. Tänk dig sedan att allt detta kan du göra gratis, det här har du och Malmös invånare lagt några futtiga skattekronor var på (antar jag). Är inte det rätt roligt och fantastiskt! Precis det här är Malmöfestivalen. Att festivalen i år dessutom är förlagd till stora delar i mysiga Folkets park ser jag som en extra bonus.
Skåningar - ut och roa er i dagarna nio!
(Själv ska jag ut och käka med Pierre ikväll och sen se Jonatan Johansson sjunga ut.)

dagens rätt är inte sprängd anka

Dagens fel:
Magnus Uggla är ju En Man av Åsikter, det har man ju fattat efter att ha mimat till Jag mår illa i tio-årsåldern (tillsammans med Lina H aka Limpan). Nu är han tydligen förbannad på Spotify. Huruvida han har rätt eller inte gällande betalning för lyssning av hans musik på Spotify orkar jag inte tänka på eller bry mig om. Men snälla Magnus, att säga att "Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music", tycker du verkligen att det känns ok? Så skönt det måste vara att leva i en värld där man liksom kan skämta om att bli våldtagen, och kunna placera sig i ett scenario som man vet aldrig kommer att hända. Ungefär som att jag skulle säga "Jag blir hellre såld som barnslav av [konkurrerande arbetsgivare] än jobbar en enda timmes övertid till". Lite konstig syn på det som är verklighet för många människor.

Det märks att Magnus inte har några strategier för att ta sig hem från krogen själv, eller Ica klockan 20 en decemberkväll.

Update:
Lite konstruktiv kritik till Magnus. Kan du inte använda din kollega Orups gamla dänga "Jag blir hellre jagad av vargar? Det hade varit lite ärtigt och fint och om du inte kommer ihåg hur den går så kan jag sjunga den för dig nu för jag har haft den i huvudet hela dagen.

Dagens rätt: sushi
Etikettsplaten i DN är äntligen tillbaka efter ett lååångt sommaruppehåll! Återigen kan vi läsa Magdalena Ribbings svar till frågor gällande rätt näsduksbruk, chefer som härmas, balkongrökning och mycket mer som du inte trodde att du störde dig på hos dina medmänniskor! Eller ok, balkongrökning stör jag mig på men det är intressant med alla kommentarer kring huruvida det är okej att en kvinna behåller sin ex-makes efternamn efter skilsmässa eller om hon är en bitter, hämndfylld häxa.

Å nej, nu låter Dagens rätt helt ironiskt och cyniskt vilket inte alls var tanken! Dagens rätt ska vara en motvikt till Dagens fel, enligt teorin "efter regn kommer solsken". Nu till sist vill jag bara outa att jag faktiskt älskar etikettspalten hos DN.

aktivitet på ett litet torg

Insåg precis att mina två första inlägg på Sprängd anka! har handlat om mina två avvikelser från resten av befolkningen.
För att undvika att det här blir någon slags freakblogg måste jag nu berätta att jag om en timme kommer att infinna mig på Lilla Torg med Lill-Evelina och inslurpa ett glas rosé eller två. Eller möjligen öl.

Så det så.

svart onsdag

Någon gång när jag jag var runt tio år gjorde jag en upptäckt om mig själv. Jag pratade med någon, kanske mamma, om hur alla siffror ligger på en linje. Jag möttes av oförståelse när jag förklarade: Linjen börjar med 0 till vänster, går till höger fram till 10 där den svänger snett åt vänster igen upp till 1000. Vid 1000 vänder linjen återigen till höger  fram till 10 000 ,vänder sen till vänster och fortsätter så till en miljon. Vid miljonen blir det typ mörkt för där tappar jag väl uppfattningen om siffrornas storhet eller nåt.

Likadant är det med bokstäver. A börjar till vänster och linjen går sakta nedåt till höger bort till Ö. Samma sak med veckodagarna och månaderna, fast där är det mer som ovala cirklar som jag liksom svävar över beroende på vilken dag eller månad det är idag. Det går att zooma in och ut från cirklarna och bryta ner till exempel ett år till en veckodag i mars.

Ja just ja, alla siffror, bokstäver, veckodagar och månader har olika färger. R är grön, S är vit. 20 är blå, 3 är gul. Maj är röd, september vit.

När det gick upp för mig att andra människor inte har sådana här linjer eller cirklar eller färger tänkte jag att jag väl har ovanligt konstig fantasi. Det har ju yttrat sig på många sätt förut, det vet dem som känner mig bra. Jag tänkte inte så mycket på det fram till för något år sedan då jag läste om en tjej i Sydsvenskan. Hon hade också sådana här linjer och cirklar och sa att Bengt var vit och 58 röd, eller vad hon nu hade för färger (för mig är Bengt brun och 58 grön med dragning åt gult). Jag fick världens aha-upplevelse och det var så skönt att få en förklaring till varför jag tycker att mina bröder är blå (Erik) och vit (Jens). Denna tjej hade synestesi och det är precis vad jag också har.

Ooo här har jag hittat värsta synestesi-sidan, kolla in i en galen värld: synestesi.se/


Idag är det onsdagen den 12:e augusti. Onsdag är svart, 12 är mörkt blå, augusti är röd. En ganska så svart dag med andra ord.

Sprängd Anka!

"Sprängd anka" är två ord jag får i huvudet lite då och då. Ibland när är jag väldigt glad över något, ibland stressad, ibland arg. Jag får ofta förhindra att jag säger "Sprängd anka" högt, för hur dumt hade inte det låtit? Än så länge har jag kunnat hålla mig från att utropa "Sprängd anka!" på t ex jobbet, vilket ju är tur.

En blogg är väl lite som att ropa "Sprängd anka!" då och då. Kanske skriva något som ofta inte är så där jätteintressant men som man vill få ur sig. Men för att inte bara skriva "Sprängd anka! Sprängd anka!" i varje inlägg ska jag nog försöka skriva lite mer utförligt vad jag för stunden är glad/ledsen/stressad/arg över.
Oj tre av fyra adjektiv var negativa, jag ändrar mig: vad jag för stunden är glad/...fan jag kommer inte på något mer positivt! Förbannad ploppade upp i huvudet.
Jag provar än en gång: vad jag är irriterande glad/positivt stressad/förbannat engagerad över. Jag ska försöka bli mer specifik, just nu är det en-blogg-om-mitt-liv-och-vad-som-händer-lite-vardag-så-där som alla andra miljoooner bloggar i hela världen handlar om.

Förresten är jag glad att min hjärna kommit över "Penisattrapp!" som den ville få munnen att säga för några år sedan.

RSS 2.0